CD Recensies

DANDRIEU: MAGNIFICATS EN NOËLS

Dandrieu: Magnificats in d, g, G, a; Tierce en taille in A; Muzète in G; Noëls ‘À la venue de Noël’, ‘Quand le Sauveur Jesus-Christ, ou bon Joseph écoutezmoi’, ‘Or dites-nous, Marie’; Carillon ou cloches; Fuga chromatique; ‘Fugue sur l’hymne Ave maris stella’ uit Orgelsuite in d; ‘Offertoire sur O filii et filae’ uit Livre d’orgue 1. Jean Baptiste Robin. Château de Versailles Spectacles CVS 023 (70’39”). 2019

De Franse componist Jean-François Dandrieu (1681 - 1738) behoorde in eigen land in de achttiende eeuw tot de populaire toondichters, tegenwoordig is hij een nogal obscure figuur. Hij leeft vooral nog voort dankzij zijn verhandeling over het basso continuo spel en zijn Noëls, orgelbewerkingen van populaire Franse Kerstliederen.

Dandrieu werd in Parijs geboren en kreeg de eerste muzieklessen van zijn oom Pierre die organist was van de St. Barthélemy en mogelijk ook van Jean-Baptiste Moreau.Van 1705 tot zijn dood was hij organist van de St. Merry, waar eerder Nicolas Lebègue was aangesteld. Op latere leeftijd volgde hij zijn oom in de St. Barthélemy op.

Volgens de Duitse theoreticus Marpurg werd Dandrieu ook wel ‘De Duitse organist’ genoemd vanwege zijn voorliefde voor contrapunt.

Jean Baptiste Robin voert op het orgel van de Chapelle royale in Versailles uit 1710 een mooi gevarieerd programma van diverse orgelcomposities uit in passende stijl en met zorg voor karakter.