DUPORT, J.P. EN J.L.: PARIJSE SONATES
CD Recensies - D

Duport, J.P. en J.L: Parijse sonates. J.P.: Sonates nr. 1 op 1, 4 op. 2 en 5 op. 2; J.L.: Sonates nr. 1 op. 2/1, 2 op. 2/2 en 3 op. 2/3. Guillermo Turina (vc) en Manuel Minguillon (aartsluit, git). Cobra  0073 (65’31”). 2019

Jean-Pierre (1741 - 1818) en Jean-Louis (1749 - 1819) Duport waren in de tweede helft van de achttiende eeuw onder de Franse cellisten die veel bijdroegen aan de vernieuwende ontwikkeling van een Franse celloschool. Ze waren vaak te gast bij de Concerts spirituels in het Tuilerieën paleis, maar ze reisden voor concerten ook naar Londen en Jean-Pierre kaam in 1773 naar Potsdam waar hij een positie kreeg in het ensemble van Frederik de Grote en daardoor niet te lijden had aan de eventuele gevolgen van de Franse revolutie. Ook publiceerde Jean-Louis zijn ‘Méthode essai sur la doigté du violoncelle et sur la conduite de l’archet’.

Mozartkenners zullen vertrouwd zijn met de 9 Variaties in D die hij in 1789 schreef over een Menuet van Jean-Pierre Duport.

Cellostudenten zullen de Études pour violoncello van Jean-Louis zeker zijn tegengekomen. Maar verder behoren de broers tot de vergetenen. Daarom is hert nuttig dat Guillermo Turina en Manuel Minguillon zich op deze cd première over hen ontfermden met zwierig, licht spel dan het tweetal componisten in een fraai daglicht plaatst en nadere bekendheid verschaft.