DOHNÁNYI: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2
CD Recensies - D

Dohnányi: Pianoconcerten nr. 1 in e op. 5 en 2 in b op. 42. Sofja Gülbadamova met de Duitse Staatsfilharmonie Rheinland-Pfalz o.l.v. Ariane Matiakh. Capriccio C 5387 (79’54”). 2019

Aan het stel bestaande opnamen van Dohnányi’s beide Pianoconcerten van Martin Roscoe (Hyperion CDA 66684), Lászlo Branyay (Hungaroton HCD 31555) en Howard Shelley (Chandos CHAN 9649, CHAN 10599) voegt Sofja Gülbadamova die een jaar eerder al met een opname met Pianowerken van deze componist op twee cd’s bewees hoezeer ze vertrouwd is met dit idioom, een fijne nieuwe versie - de eerste met koesterende vrouwenhanden - toe.

De beide Pianoconcerten ontstonden successievelijk aan het begin van de carrière van componist/pianist/dirigent en pedagoog in 1898 en tegen het einde daarvan in 1947.

In die beide hoedanigheden was hij nog een vastbesloten laatromanticus die misschien jaloers terugkeek op Brahms en - in nr. 2 - Rachmaninov met wat Lisztiaans vuurwerk.

Sofja Gülbadamova is dermate ingevoerd in deze muziek dat ze opnieuw voor voortreffelijke, briljante uitvoeringen zorgt die het tegen de tot nu toe beste (van Howard Shelley) kunnen opnemen. Ze toont pit en esprit in de warme melodieën. De begeleidingen van Ariane Matiakh sluiten als een bus. Ik zou haar graag ook eens willen horen in beide Pianokwintetten.