CD Recensies

DÍAZ-JEREZ: MAGHEK NR. 1-7

Díaz-Jerez: Maghek nr. 1 ‘Ymarxa’, 2 ‘Ayssuragan’. 3 ‘Guanapay’, 4 ‘Chigaday’, 5 ‘Azaenegue’, 6 ‘Erbane’ en 7 ‘Arantaybo’. Cristo Barrios (kl) en Ricardo Descalzo (p) met het Schots nationaal orkest o.l.v. Eduardo Portal. Signum SIGCD 612 (2 cd’s, 2u. 17’50”). 2019 

Gustavo Díaz-Jerez werd in 1970 op Tenerife geboren en schreef een soort Mijn vaderland à la Smetana  als een toeristische suite over de geschiedenis en de topografie van Canarische eilanden. Wie daar zelf wel eens is geweest, zal veel herkennen al is de muziek bepaald niet naïef illustratief, maar wel heel evocatief.

Achtereenvolgens doen we Tenerife in al zijn kleurenpracht aan, daarna La Palma met een Klarinetconcert, vervolgens Lanzarote, gevierd met een Pianoconcert. Het moeilijk begaanbare terrein van La Gomera is daarna aan de beurt en de tocht wordt vrij uitbundig vervolgd naar Gran Canaria, het contrastrijke Fuerteventura en to slot het wat vaag afgebeelde El Hierro.

Is die onderneming de moeite waard? Zeker, ook voor mensen die het gebied alleen van documentaires en prentbriefkaarten kennen. De uitvoerenden zijn enthousiaste gidsen en het orkest speelt kleurig.

Meer werken voor piano en klarinet van deze componist zijn te vinden op Columna Musica CM 0283.