CD Recensies

DAHL: ALTSAXOFOONCONCERT; THE TOWER OF BARBARA E.A.

Dahl: Altsaxofoonconcert; Hymn; Music for brassinstruments; The tower of Barbara - a symphonic legend in four parts. John Harle (sax) met het New World symfonie orkest o.l.v. Michael Tilson Thomas en New World Brass. Argo 444.459-2, Phoenix PHCD 173 (71’53”). 1994
 
Een stukje muziekindustrie vooraf. In 1995 was Engelse Decca begonnen aan een reeks van dertig opnamen die was gewijd aan werken van eigentijdse Amerikaanse componisten waaronder Ingolf Dahl, Henry Brant en Aaron Jay Kernis. Een succes werd het niet en toen het project werd gestaakt, kocht de Amerikaan Jeffrey Kaufman het om het op zijn label Phoenix uit te brengen.
Daaraan is deze opname onder de titel Defining Dahl te danken. Deze Ingolf Dahl (1912 - 1970) kwam uit een Zweedse familie die in Duitsland woonde, ging in Kelen compositie studeren bij Philipp Jarnach in Keulen, maar verliet Duitsland toen de Nazi’s aan de macht kwamen en zette zijn studie in Zürich voort bij Walter Frey. In 1935 ging hij naar de V.S. om ook bij Nadia Boulanger te kunnen studeren, bleef daar hangen met een baan als arrangeur, maar bleef ook componeren en dirigeren. Hij ontmoette Stravinsky die hem vroeg om zijn assistent te worden.
Van 1945 tot 1958 was hij werkzaam aan de University of Southern California, waar Michael Tilson Thomas tot zijn studenten behoorde. Zelf componeerde hij geleidelijk vanuit de Europese traditie in een meer en meer wordende eigen stijl, invloeden van Hindemith an Stravinsky achter zich latend.
Dat kunnen we vaststellen aan de hand van dit programma met werken uit de periode 1944 tot 1960. Het Altsaxofoonconcert werd in 1948 begonnen maar kreeg pas in 1959 zijn definitieve vorm.
Hymn is oorspronkelijk een tweedelig pianowerk uit 1947 dat werd georkestreerd door Lawrence Morton.
De Music for brass instruments uit 1944 telt drie delen, waarvan het eerste is gebaseerd op de koraalmelodie van ‘Christ lag in Todesbanden’. Na een kort intermezzo dan nog een strenge fuga.
The tower of St. Barbara uit 1955 met een herziening uit 1960 het uitvoerigste werk over de het geheim Christen geworden martelares Barbara die door haar eigen vader werd gedood nadat ze voor de keuze werd gesteld om of haar geloof te verzaken, of te trouwen met een door haar heidense vader Dioscurus uitgekozen man. Na weigering van deze optie onthoofde hij haar, maar werd daarna meteen zelf door de bliksem geveld. In dit meerdelige werk is de invloed van Hindemith (Nobilissima visione, Mathis der Maler) goed te horen. 
Om het even wie het uitvoert, alle vertolkingen op deze cd voldoen aan de gehoopte er verwachte bedoelingen.