CD Recensies

DOPPELBAUER: CELLOWERKEN

Doppelbauer: Cellosonate nr. 1 WV. 570; Preludium en fuga WV. 511; Kleine stukken nr. 1-5 WV. 572; Kleine suite nr. 2 WV. 513; Sonate voor solocello nr. 1 WV.591.1; Invention WV. 518. Martin Merker en Anna Adamik. Naxos 8.551430 (67’25”). 2019
 
De in Wels geboren organist, koorleider en componist Josef Friedrich Doppelbauer (1918-1989) won in 1967 de Oostenrijkse Muziekprijs en was als docent werkzaam aan het Brucknerconservatorium in Linz en het Mozarteum in Salzburg. Als componist leverde hij materiaal in vele genres, zij totale oeuvre beslaat bijna zeshonderd composities met daaronder vooral veel orgel- en koorwerken.
Toevallig heb ik ooit een paar voor Kerstmis bestemde koorliederen van hem gehoord: ‘Ihr Hirten erwacht’ en ‘O Wunder, was soll das bedeuten’. Die staan op de cd ‘Ein Kind ist uns geboren’ (Ars Musici AME 3007-2).
Uit de hier opgenomen cellocomposities komt Doppelbauer naar voren als een componist die op zoek naar iets verniewends terecht kwam bij de panchromatiek en daaruit een eigen stijl ontwikkelde als een synthese tussen oude en nieuwe trends: ‘Wat de huidige mode betreft, ben en blijf ik een non-conformist die zijn eigen gang gaat. Alles wat “te veel van deze tijd” is, is meestal geen lang leven beschoren’.
Martin Merker en Anna Adamik onderstrepen dat in hun gave verklankingen van deze heel toegankelijke cellowerken die voor het eerst op cd verschijnen.