CD Recensies

DUSEK, F. X.: PIANOWERKEN (COMPLEET)

Dušek F.X.: Pianosonates nr. 1-24; Menuet in C; Pianosonatines nr. 1-6; Sonates voor piano vierhandig in C. G. C, Es; Divertimento voor piano vierhandig in G; Andantino con varizioni. Marius Bartoccini en Ilario Gregoletto (fp). Brilliant Classics 95863 (5 cd’s, 5u., 40’55”). 2019
 
Franz Xaver Dussek was een prominente Boheemse componist die in Wenen leefde en wiens naam correct geschreven František Xaver Dušek luidt en  die leefde van 1731 tot 1799. Hij was blijkbaar niet verwant met de bekendere Jan Ladislav Dussek (1760 - 1812) en diens componerende familie, die verder bestond uit vader Jan (1738 - 1818), broer Franz (1766 - 1816), zuster Katerina (1769 - 1833) en dochter Olivia (1798- na 1841). Nogal verwarrend.
Deze František Xaver Dušek was van nederige afkomst maar legde wel de grondslag voor de Tsjechische pianoschool, was bevriend met Mozart, verleende hem zelfs onderdak in Praag bij de première van Don Giovanni, maar was vooral een productieve componist met veel bijdragen aan de achttiende eeuwse muziekliteratuur. 
Hij heeft in Praag en Wenen gestudeerd en werd later leraar van heel wat componisten, waaronder Kozeluh en Mozarts zoon Carl Thomas. Behalve veertig symfonieën, een behoorlijk aantal concerten schreef hij 24 genummerde Pianosonates, een Divertimento, een variatiereeks en een handvol werken voor pianoduo. Hij heeft in Praag en Wenen gestudeerd en werd later leraar van heel wat componisten, waaronder Kozeluh en Mozarts zoon Carl Thomas. 
In zijn Pianosonates is mooi de stilistische ontwikkeling van barok via Empfindsamkeit naar galante stijl te volgen. Geleidelijk, vanaf de heel fraaie Pianosonate nr. 10, kreeg hij ook meer een eigen stem.
Met een opname van Bart van Oort (Brilliant Classics 95599) bood dit label een eerste aanzet om de Pianowerken van Dusek op cd te introduceren, nu pakken de Italianen Marius Bartoccini en Ilario Gregoletto de zaak grondiger aan door een volledige opname - gelukkig ook op fortepiano - te maken. Hun spel is bovenval elegant en vermijdt zwaarwichtigheid. Daarmee is Dusek goed  gediend.