CD Recensies

DEAN: ALTVIOOLKWINTET EPITAPH; STRIJKKWARTET NR. 1 ECLIPSE; STRIJKKWARTET NR. 2

Dean: Altvioolkwintet Epitaph; Strijkkwartet nr. 1 ‘Eclipse’; Strijkkwartet nr. 2 ‘And once I played Ophelia’ voor sopraan en strijkkwartet. Allison Bell (s), Brett Dean (va) met het Doric kwartet. Chandos CHAN 10873 (61’50”). 2014
 
De Australische componist Brett Dean (1961) speelde geruime tijd altviool in het Berlijns filharmonisch orkest, maar uitte zich daarnaast ook als componist. Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag werd in 2011 een soort ereconcert met en door hem gegeven in de Londense Wigmore Hall en dat bleek zich daarna nog enige jaren uit te strekken.
Vandaar dat het Doric kwartet op deze cd voornamelijk recente werken presenteert. Het Altvioolkwintet Epitaph uit 2010 bestaat uit 5 delen het Strijkkwartet nr. 1 Eclipse is uit 2003 en nr. 2 uit 2013 met een door de sopraan Allison Bell op tekst van Matthew Jocelyn naar Shakespeare gezongen bijdrage.
Dean blijkt heel geconcentreerd in een flexibele klanktaal te schrijven in een fundamenteel chromatisch en post-Berg idioom, maar natuurlijk beïnvloed door andere grootheden zonder zijn eigen stijl daaronder te laten lijden. Soms klinkt zijn muziek haast wat driftig, zoals in Eclipse, maar elders ook bekommerd  en bewonderend zoals in Epitaph, vijf treffende herinneringen aan vrienden en collega’s.
In aanwezigheid en met gedeeltelijke medewerking van de componist zelf zorgen Allison Bell en het Drolc kwartet voor een stel autoritaire verklankingen.