CD Recensies

DOLES: KLAVECIMBELSONATES NR. 1-6

Doles: Klavecimbelsonates nr. 1-6. Jenny Soonjin Kim (fp). Brilliant Classics 95454 (59’30”). 2016
 
Ooit genoot de in Steinbach-Hallenberg in de buurt van Dresden geboren Duitse componist Johann Friedrich Doles (1715 - 1797) enige bekendheid toen zijn vader in Leipzig van 1756 tot 1789 het Thomanerkoor leidde en o.a. een uitvoering van diens motet ’Singet dem Herrn ein neues Lied’ gaf die veel indruk maakte op Mozart. Na zijn dood verbleekte zijn ster snel.
De hier door de Amerikaanse Jenny Soonjin Kim gespeelde sonates zijn op  een aantal vocale werken na  het enige wat van hem dat voor ons rest. Daartoe behoort een aantal dubbelkorige Motetten dat is opgenomen door de Duitse Bachsolisten o.l.v. Gerhard Weinberger (Christophorus 7721-2).
Zijn Klavecimbelsonates zijn mooie voorbeelden van de ‘galante stijl’ en vertonen enige overeenkomst met die van C.P.E. Bach, maar dan op een wat minder hoog inventief niveau. De werken zijn driedelig (allegro of allegretto, menuet en presto) en hebben een charmant, geestig en elegant karakter dat ze echter niet vanzelf makkelijk uitvoerbaar maakt.
Jenny Soonjin Kim voert ze uit op een Anton Walker fortepiano uit 1987 naar een Weense Anton Walter uit 1795 in de stemming A=430Hz. Ze doet dat op heel prestigieuze manier en weet met haar speelvreugde de luisteraar makkelijk te winnen met haar fijne interpretaties. Een welkome cd première derhalve.
Dit is een mooi vervolg op haar opname uit 2015 van Sonates van Kozeluch (Brilliant Classics 95155, 2 cd’s).