CD Recensies

DIABELLI: WERKEN VOOR 2 GITAREN

Diabelli: Variaties over een favoriet thema op. 57; Grande serenade op. 100; Variaties over Rossini’s La gazza ladra nr. 1-7. Johannes Tappert en Thomas Müller-Pering. MDG 603.1389-2 (66’04”). 2005
 
Muziekuitgever en componist Anton Diabelli (1781 - 1858) is zoals bekend vooral  populair geworden door de opdracht die hij tijdgenoten gaf om elk een variatie te schrijven of een walsthema van zichzelf. Maar hij schreef zelf ook een aantal werken voor twee- en vierhandig piano en een behoorlijk aantal composities voor  één, twee en drie gitaren al dan niet met piano, stem of andere instrumenten samen.
Tot de bekendste daaronder voor twee gitaren behoren de Variaties over een favoriet thema, de Sonate nr. 5 op. 100 en de cyclus over Rossini’s La gazza ladra en het zijn niet toevallig deze welke hier werden opgenomen.
De meeste componisten van gitaarwerken hebben altijd hun eigen werken uitgevoerd, maar in hoeverre Diabelli gitaar speelde en daarvoor ook een partner had, is onbekend, net als het doel van deze werken. Dat is verder ook niet zo belangrijk. Interessant is wel dat de Finse gitarist Jukka Savijoki (1952) er in 1990 een dissertatie over schreef.
Maar belangrijker is dat de Duitse gitaristen Johannes Tappert en Thomas Müller-Pering ervoor zorgen dat die muziek ook echt tot klinken komt. Ze doen dat op heel innemende, mooi melodieuze en redelijk intieme manier. Een genot om naar te luisteren. Voorlopig is dit de enige uitgave van deze werken.