CD Recensies

DIMMLER: KLARINETCONCERTEN

Dimler: Klarinetconcerten in Es, Bes en Bes. Nikolaus Friedrich met het Kurpfälzisch kamerorkest Mannheim o.l.v. Johannes Willig. CPO CPO 555.209-2 (67’01”). 2018
 
Wie lid wilde worden van het hoforkest van keurvorst Karl Theodor in Mainz was in het voordeel als hij ook solistische en compositorische gaven had. De hoornist en contrabassist Franz Anton Dimler (1753 - 1827) was zo iemand en hij draaide er als gedegen muzikaal vakman ook zijn hand niet voor om om een drietal heel aardige Klarinetconcerten te schrijven. 
Als CPO deze opname niet in omloop had gebracht, zouden we nooit van hem hebben gehoord. Zo kunnen we daar voor het eerst naar luisteren. Het is meteen ook alles wat van hem op cd verscheen.
Dimler wist hoe hij de solist in de toenmalige Haydneske sfeer briljant kon laten schitteren met fraaie loopjes, aardig passagewerk en interessante registerwisselingen, maar gaf het orkest een nogal ondergeschikte rol.
Nikolaus Friedrichs klarinet schijnt met honingzoete toon heel mooi in al zijn op het kleurenpalet aanwezige mogelijkheden en Johannes Willig doet er alles aan om zijn dienende rol belangrijk te maken.