CD Recensies

DESPREZ: GIOSQUINO IN ITALIA

Giosquino: Josquin Desprez in Italia: ‘Praeter rerum seriem’, ‘Missa Hercules dux Ferrariæ’, ‘Tu solus qui facis miribilia’, ‘Fortuna d’un gran tempo’, ‘Virgo prudentissima’, ‘Inviolata, integra et casta es’, ‘La Bernardina’, ‘Salve Regina’, ’Huc me sydero’. Ensembles Odhecaton, The Gesualdo six, La Pifarescha en La Reverdie o.l.v. Paolo da Col. Arcana A 489 (77’06” ). 2020
 
In 2003 verscheen de opname ‘De passione’ met in Italië geschreven werken van Desprez en van Weerbeke (Assai MU 750) en nu is daar ter gelegenheid van de vijfhonderdste sterfdag van Desprez in 1521 deze nieuwe cd. Daarop is zijn Missa Hercules dux Ferrariæ, die hij voor hertog van Ferrara Ercole I d’Este componeerde gecombineerd met een stel Motetten die bestemd waren voor andere patronen.
In het Italië van de zestiende eeuw was in in de muziekwereld de uitdrukking ‘i galli cantano’ (de Galliërs zingen) in gebruik ter onderstreping van de suprematie van de Vlaams-Franse transalpijnse componisten en musici die in dienst waren van de Italiaanse vorsten en prelaten en die collega’s onderwezen in de vocale meerstemmigheid.
Tot hun voormannen behoorde Josquin Desprez, kortweg ‘Giosquine’ genoemd. Behalve voor de muziek van de familie d’Este (1503/4) was hij in dienst van kardinaal Ascanio Sforza in Milaan en Rome (1484, 1498) en de paus (1489 - 1495). Hier zijn daarvan mooie resultaten te horen.
De werken worden door het tien leden tellende Ensemble Odhecaton, dat zijn naam ontleent aan het oudste muziekboek met gedrukte mensuraalmuziek ‘Harmonice musices Odhecaton’ dat in Venetië werd gedrukt door Ottaviano dei Petrucci (1501).
In de plechtiger stukken voegt het Ensemble La Reverdie zich hierbij, wat het totaal aantal zangers op 22 brengt in een benadering van de omstandigheden destijds in Rome en Ferrara. La Pifarescha zorgt voor goede instrumentale begeleiding en Paolo da Col geeft hier ongeverniste, typerende verklankingen van. De cd is postuum opgedragen aan de 29 april 2021 gestorven organist Liuwe Taminga die zich in 1982 in Bologna vestigde om zich aan oude Italiaanse muziek te wijden.