CD Recensies

DONIZETTI: CONVENIENZE ED INCONVENIENZE TEATRALI

Donizetti: Convenienze ed inconvenienze teatrali, Le. Daniele Dessi (s., prima donna), Franco Sioli (b., haar man), Simone Alaimo (b., moeder van de bariton) e.a. met het koor van theater dell’opera Giocosa o.l.v. Antonello Allemandi. Sarx ANG 97006-2 (2 cd’s, 1u. 45’23”). 1981
 
Gaetano Donizetti (1797 - 1848) schreef in 1831 zijn komische opera Le convenienze ed inconvenienze teatrali, ook wel ‘Viva a dramma giocosa’ genoemd. Het libretto is van Domenico Gilardoni die zich op een toneelstuk van Antonio Simeone Sografi uit 1794 baseerde.
De handeling speelt in een Italiaans provincietheater waar een operagroep van middelmatige kwaliteit een nieuwwerk instudeert: Romulus en Ersilia en daarbij op tal van problemen stuit. De prima donna gedraagt zich in elk opzicht als diva en zegt niet te hoeven repeteren; de Duitse tenor blijkt niet in staat ook de teksten en de melodieën in te studeren. Te midden van veel geruzie dreigen verschillende zangers om weg te gaan. De toestand verergert als ook nog mamma Agathe (een baritonrol), de moeder van de tweede donna, opduikt. Ze eist dat ook haar dochter een aria krijgt en geeft zelfs gedetailleerde aanwijzingen hoe die er uit zou moeten zien. Wanneer de Duitse tenor daar geen genoegen mee neemt, wordt hij vervangen door de echtgenoot van de prima donna.
De voorstelling mislukt tot slot volkomen en in plaats van het geïnvesteerde geld (dat allang is uitgegeven) terug te betalen, vlucht het gezelschap als een dief in de nacht.
Voor iedereen die bij Donizetti eens wat verder wil kijken dan ‘L’elisir d’amore’ en ‘Don Pasquale’ is dit een kostelijk stuk met een komische bariton in een vrouwenrol. Niet alleen dat, Simone Alaimo brengt je ook flink aan het lachen. Op Daniele Dessi na zijn de zangers hier niet van wereldklasse, maar dat is ook helemaal niet nodig om er iets leuks van te maken.