CD Recensies

DIABELLI: WERKEN VOOR FLUIT EN GITAAR

Diabelli: Werken voor fluit en gitaar. Rossini: Ouvertures ’Il barbiere di Siviglia’ en ‘La gazza ladra’ (bew); Diabelli: Grande sérénade op. 67; ‘Duo’ in D; Grande sérénade sentimentale op. 89; ‘Potpourri over Beethovens geliefdste werken’ nr. 1. Duo Images. MDG MDG 903.2215-6 (72’55”). 2021
 
In ruim tien minuten is het al voorbij: de potpourri met Beethovens tot 1817 (het jaar waarin Diabelli deze Potpourri schreef) geliefdste werken volgens Anton Diabelli (1781 - 1858). Leuk om aan de hand van korte snippers mee te horen welke dat naar de vaststelling van Diabelli waren: de Symfonieën nr. 2 en 4 (en niet 3 en 5), Pianotrio nr. 3, Vioolsonate nr. 5 en Pianosonate nr. 12 (en niet 8). Hoe smaken en voorkeuren veranderen met de tijd. 
Maar het voedde het succes van Diabelli als heel commercieel ingesteld zakenman, want in de stad ’kende’ men deze muziek. Even handig wist hij gebruik te maken van de grote populariteit die Rossini begin negentiende eeuw in Wenen genoot door twee van zijn bekendste ouvertures op speelse wijze te bewerken door ze te verkleinen en de melodieën en de paukenroffels te bewaren.
Zelf droeg hij twee Sérénades - als ze maar groot(s) zijn! -  bij. De eerste uit 1814 met na het ‘andante’ een ‘menuet’, een ‘rondo’ en een ‘mars’, de latere tweede met na een ‘allegro’ een ‘menuet’ en een ‘mars’. Vlotte, vrij bondige werken die prettig in het gehoor liggen en die destijds best geliefd en bekend zullen zijn geweest. Het Duo is tweedelig.
De Duitse fluitiste Helen Dabringhaus en de Iraanse gitariste Negin Habibi, die samen het Duo Images vormen, weten zich goed in de sfeer van de toenmalige verpozingsmuziek te verplaatsen en zorgen voor niet te serieuze, doch eerder dartele, aanstekelijke vertolkingen. Als zodanig valt daar natuurlijk veel van te genieten, vooral omdat hun voordracht een genot voor de oren is.