CD Recensies

DANDRIEU: TRIOSONATES EN OFFERTORIA

Dandrieu: Triosonates en Offertoria. Jean-Baptiste Robin (org) met het Ensemble Il Caravaggio o.l.v. Camille Delaforge. Versailles CVS 045 (72’43”). 2020
 
De Franse componist Jean-François Dandrieu (1681 - 1738) gold in zijn als een der belangrijkste componisten van zijn tijd; hij genoot een beroemdheid die vooral steunde op zijn vele Noëls, orgelbewerkingen van bekende Kerstliederen. Hij componeerde in 1705 aanvankelijk ook wat kamermuziekwerken in de moderne Italiaanse stijl en die gebruikte hij op het hoogtepunt van zijn carrière opnieuw voor zijn Offertoria die ook al iets van de galante stijl bezitten.
Op deze cd is een stel van die tamelijk speelse Triosonates waarin de viool ten dans uitnodigt en de fluit voor vrolijkheid zorgt, gecombineerd met de grootser opgezette Offertoria ‘pour orgue presque galants’ uit 1739. Dat leidt tot in totaal 43 aantrekkelijke, inventieve stukken vol afwisseling.
Deze worden hier heel mooi, sprankelend en zorgzaam uitgevoerd door het Ensemble Il Caravaggio met Florence Malgoire, Fiona Emilie Poupart en Anna Camillo (v), Ronald Martin Alonso en Lucas Peres (vdg), Pierre Augustin Lay, Patrick Langot (vc), Quito Gato en Benjamin Narvey (theorbe), François Nicolet (traverso), geieid door klaveciniste Camille Delaforge met Jean Baptiste Robin als orgelsolist in de koninklijke kapel te Versailles.