CD Recensies

DESTOUCHES: SÉMIRAMIS

Destouches: Sémiramis. Eléonore Pancrizi, Emmanuelle de Negri, Mathias Vidal, Thibault de Dames en David Witczak met het koor du Concert spirituel en Les Ombres o.l.v. Sylvain Sartre. Château de Versailles spectacles CVS 038 (2 cd’s, 2u., 07’32”). 2020
 
André Destouches (1672 - 1749) leidde een merkwaardig leven. ij begon als missionaris in Siam, werd toen musketeer in het koninklijke leger en tenslotte een door Campra opgeleide musicus. Zijn eerste opera was Issé die met succes werd opgevoerd in 1697 in aanwezigheid van Lodewijk XIV.
Net als Rossini zag hij wat in dit gegeven en maakte er een opera in vijf aktes met proloog van. Het libretto werd geleverd door Pierre-Charles Roy. De première was 4 December 1718.
De echte en niet mythologische Semiramis  (Shammuramat) was de Assyrische vrouw van Shamsi-Adad V die van 824 tot 811 v.Chr. regeerde over het Neo-Assyrische keizerrijk en gedurende vijf jaar de regentes van diens zoon Adadnirari III. Ze regeerde in een periode vol politieke onzekerheden maar was als zodanig succesvol en werd zo een mythologische figuur.
Plaats van handeling is het oude Babylonië, waar Semiramis de troon bemachtigde nadat zij met steun van de Assyrische prins Assur haar echtgenoot had vermoord. Ze vreesde dat de voorspelling over een zoon die haar ter dood zou brengen en nam deze na de geboorte niet aan. Maar Arsane, de geadopteerde zoon die legeraanvoerder werd en die ze aanbad terwijl ze zijn achtergrond niet onderzocht, vervulde zijn plicht om zijn geliefde Amestris, die door de magie van Zoroaster gek was gemaakt te genezen en te redden.
Voor deze uitvoering werd teruggekeerd naar het festival in Versailles en gelukkig is deze uitvoering meteen een heel zorgvuldig voorbereide en goede.