CD Recensies

DEDIU: HYBRIDS, HINTS AND HOOKS. WERRKEN VOOR VIOOL EN PIANO

Dediu: Hybrids, hints & hooks: Music for violin and piano. ’Don Giovanni, ‘SonatOpera’ op. 53, Vioolsonate op. 7, ‘À la recherche de la Marseillaise de Stravinsky’, ’ ‘A mythological bestiary’ op. 133 nr. 1-6. Irina Muresanu (v) en Valentina Sandu-Dediu (piano). Divine Art MSV 28621 (69’50”). 2014
 
De Roemeense componist Dan Dediu (1967) is in zijn werk zo ongeveer een alleseter die met een proces dat hij ‘hybridisatie’ noemt goed voor hem interessant vroeger materiaal te verwerken in eigen composities en het daardoor tot iets heel nieuws en eigens te maken. Daarvan zijn hier enige voorbeelden uit de jaren 1995, 1987 en 2008 en nog eens 2008 opgenomen.
In de ‘SonatOpera’ combineert hij bijvoorbeeld fragmenten van Mozart en Richard Strauss om een nieuwe klankwereld te scheppen. Maar dat is slechts één van de technieken die hij daarvoor gebruikt om een groter publiek daarmee aan te spreken. De Vioolsonate ontstond duidelijk meer op eigen kurk.
In ‘À la recherche de la Marseillaise de Stravinsky’ grijpt hij terug om een kunstje uit te halen met de bewerking die Stravinsky in 1919 van het Franse volkslied voor soloviool maakte. Met ‘A mythological bestiary’ schiep hij een eigen soort ‘Carnaval des animaux’. Aan de luisteraar te gissen om welke dieren het gaat in de zes portretten.
De Roemeense violiste Irina Muresanu die als docente/violiste via de V.S. (Maryland) in Parijs belandde, is met haar zangerige toon een ideale vertolkster voor dit meest tegen zwaarwichtigheid behoede moois en haar pianopartner Valentina Sandu-Dediu is behalve dat ze muziekwetenschapster met een grote kennis van leven en werk van Dan Dediu ook een goede pianiste. Met zo’n stel interpreten kon niets meer misgaan, behalve hooguit de opname, maar die is ook geheel in orde bleek dra.
Het was nogal een verrassing te ontdekken dat Irina Muresanu heel wat meer opnamen maakte: met werken van Elena Ruehr (Avie AV 2319), Guillaume Lekeu en Albéric Magnard (Ar Re See 2006-0) en op ‘Four strings around the world’ met soli van Enescu, Flynn, Paganini, Kreisler, Bach, Vali, Korde, Sheng, Piazzolla, Tate en O’Connor (Sono Luminus DSL 92221).