CD Recensies

DAUPRAT: MUZIEK VOOR HOORN

Dauprat: Muziek voor hoorn. Soli voor hoorn en piano op. 11/1 en op. 16/2, Duo’s voor 2 hoorns op. 13/6 en op. 14/4, Sonate voor hoorn en piano op. 2, Kwartetten voor 4 hoorns nr. 1 in g, 3 in D en 4 in G. David Fliri, Erik Kosak, Markus Hauser, Gabriel Stiehler (hrn) en Wolfgang Brunner (piano). Brilliant Classics 96480 (60’41”). 2020
 
Behalve onder hoornisten zal de naam van Louis François Dauprat (1781 - 1867) voor de meeste muziekliefhebbers onbekend zijn. Het gaat om een Franse hoornist, docent en componist die groot succes had met zijn virtuoze spel in orkestverband. Hij was de winnaar van de eerste ‘premier prix’ voor een hoornist, reisde rond met militaire ensembles voordat hij zijn studie voltooide en docent werd aan het Institut national ofwel Parijs’ Conservatorium. 
Verder trad hij vaak op aan het hof van Lodewijk XVIII, Karel X, Louis Philippe en Napoleon. In zijn latere leven ging hij in ruste in Egypte waar hij tot kort voor zijn dood bleef.
Maar het geven van hoornonderricht speelde altijd een grote rol in zijn leven en het zou best kunnen dat zijn lesmethodes nog altijd worden gebruikt. Op deze cd is een aantal werken voor één tot vier hoorns van hem verzameld dat met een opvallend zuivere intonatie wordt voorgedragen. Niet alledaags repertoire, waarvan het goed is dat het aan de orde wordt gesteld.