CD Recensies

DEUTSCHER, ALMA: FROM MY BOOK OF MELODIES

Alma Deutscher: From my book of melodies. ‘Variaties in G ‘Voor Antonia’, ‘De eenzame pijnboom’, ‘Allegretto in A’ Summer in Mondsee, Cinderella: ‘Up in the sky’, ’The star of hope’, ‘When the day falls into darkness’, ‘In memoriam’, Impromptu in c ‘The chase’, Polka ‘Sixty minutes’, ‘I think of you’, Wals ‘Siren sounds’. Alma Deutscher (piano). Sony 19075.99019-2 (50’3”). 2019
 
De in 2005 geboren Engelse pianiste en violiste Alma Deutscher ontpopt zich als als een soort nieuwe Nannerl Mozart. In haar From my book of melodies vertelt ze iets over haar leven en haar gedachtenleven van de afgelopen elf jaar. Het begint bij de vierjarige en bevat al best wat juweeltjes. Ze vertelt in muziekvorm over haar leven en geeft zo een inzicht in haar persoonlijkheid en karakter.
Op vijfjarige leeftijd schreef ze haar eerste Pianosonate, op zesjarige leeftijd de korte opera ’The sweeper of dreams’ en als negenjarige een Vioolconcert. Haar voldragen, twee en een half uur durende opera Cinderella ontstond op tienjarige leeftijd en werd dankzij Zubin Mehta in 2016 in Wenen opgevoerd, er werd door Sony ook een dvd van gemaakt met dirigente Jane Glover (Sony 190758.9504-9). Naderhand bewerkte ze de muziek daaruit voor piano en een paar fragmenten daaruit vinden we op deze cd.
De stukken waardoor ik bijzonder werd getroffen, zijn ‘Up in the sky’ en ‘When the day falls into darkness’ uit Cinderella. ‘In memoriam’ is een eigen bewerking van het adagio uit het Pianoconcert.
We schijnen werkelijk met een wonderkind te maken te hebben dat niet alleen verrassend  goede muziek met een grote diepgang en schoonheid schrijft maar deze ook heel professioneel uitvoert. In een blinddoektest zal niet gauw worden geraden dat we met een tiener te maken hebben. Hoe ze haar composities maakt, blijft een wonder, maar als uitvoerend kunstenares is Alma Deutscher zelfverzekerd: ‘I never get nervous on stage, as I’m just happy that people want to come and listen to my music. When I play, I am in control, I know what I’m doing and so I don’t see what there is to be nervous about.’ Deutscher schreef zelf de cd toelichtingen in Engels en Duits. Nu is het afwachten of en hoe ze haar compositorische gaven verder zal ontwikkelen nadat ze twintig is geworden. Dat ze als pianiste en violiste een ‘blijver’ is, lijkt wel duidelijk.