CD Recensies

DVORAK: LEGENDES; UIT HET BOHEEMSE WOUD

Dvorak: ‘Legendes’ nr. 1-10 op. 59 B. 122, ‘Uit het Boheemse woud’ op. 68, B. 133. Christophe Sirodeau en Anna Zassimova. Melism MLS-CD 027 (65’14 "). 2020
 
Anna Zassimova en Christophe Sirodeau nemen de luisteraar mee op een tocht door het romantische Boheemse wonderland via een stel kostelijke miniaturen voor één piano vierhandig. Dat zijn karakterstukken vol grillige charme, gepassioneerd drama, levendige verbeelding, symboliek en nostalgie. Muziek die het verdient om beter bekend te zijn omdat ze het wezen van Dvoraks genie blootleggen.
De tien ‘Legendes’ (waarvan later ook een orkestversie B. 122 werd gemaakt) zijn uit 1881 en ‘Uit het Boheemse woud’ ontstond drie jaar later en bestaat ook in de vorm voor cello en piano (B. 173) en voor cello en orkest (B. 182). De hier door elkaar gespeelde delen waren bedoeld voor huiselijk musiceren. In de uitvoering gaat het er daarom vooral om sfeer te creëren en niet om virtuositeit te tonen.
Dat hebben Christophe Sirodeau en Anna Zassimova goed begrepen. Ze zorgen voor heel karakteristieke en beeldende uitvoeringen van de door elkaar vermengde delen. Deze zijn gelukkig mooi vastgelegd. Ze doorstaan de vergelijking met hetzelfde programma van het Duo Crommelynck (Claves CD 50-9106) uit 1991 goed.