CD Recensies

DEBUSSY: DEBUSSY ORCHESTRATED

Debussy: ‘Debussy orchestrated’. ‘Petite suite’ (bew. Busser), ’La boîte à joujoux’ (bew. Caplet),’Children’s corner’ (bew. Caplet). Orchestre national des Pays de la Loire o.l.v. Pascal Rophé. BIS SACD 2622 (65’07 »). 2021
 
Debussy liet de partituur van ’La boîte à joujoux’ voorafgaan door de woorden ‘Speelgoedkisten zijn een soort stad waarin het speelgoed leeft als mensen, of misschien zijn de steden wel speelgoedkisten waarin de mensen als speelgoed leven’.
Behalve de charme van deze muziek mag ons niet doen vergeten dat hij ook een revolutionair was. Dat blijkt ook uit de ‘Petite suite’ met zijn hele toonreeksen in ‘En bateau’ en de vermelding van de titels van Verlaine’s gedichten in twee eerste delen. In ’Children’s corner’ duikt zelfs even een surrealistisch spottende Wagner van ‘Tristan und Isolde’ op in de kinderkamer.
De bewerkingen van deze pianowerken door Henri Busser en André Caplet brengen kleur op de wangen van deze muziek. Fijnzinnig en transparant als deze zijn, worden ze ook door Pascal Rophé en zijn orkest uitgevoerd. Vooral de inbreng van de houtblazers vormt daarin een belangrijke bijdrage. Als voorbeeld: de hobo in ‘De kleine schaapherder’.
Het is de moeite waard om Debussy eens fraai ingekleurd te beluisteren.