CD Recensies

DVORAK: PIANOTRIO'S NR. 3 EN 4

Dvorak: Pianotrio’s nr. 3 in f op. 65 B 130 en 4 in e op. 90 B 166 Dumky. Osiris trio. Cobra 0025 (69’47”). 2008 

Een favoriete en geschikte combinatie: Dvoraks gepassioneerdste kamermuziekwerk tegenover één van zijn vriendelijkste werken. Het Trio in f uit 1883 ontstond ten tijde van de dood van Dvoraks moeder en loopt enigszins vooruit op de stormachtigheid en spanning van de Zevende symfonie uit 1884/5.

Het Osiris trio bedient het werk uitstekend. Alle drie – na het vertrek van violist Peter Brunt en de voortreffelijke vervanging door Vesko Eschkenazy (concertmeester Concertgebouworkest – de musici gunnen elkaar veel expressieve ruimte zonder dat de muzikale lijnen vervormd en te ver opgerekt raken. Het tweede deel heeft echt een grazioso karakter en het meno mosso is perfect passend. De finale is eerder veerkrachtig dan rustiek van aard.In het Dumky trio bezit veel Boheemse couleur locale en klinkt heel afwisselend spannend vlot en rustig. Het ‘zang en dans’ karakter van het werk komt keurig naar voren als de gevoelige melodieën worden afgewisseld door snellere volksliedachtige muziek.

De opname klinkt eersteklas: heel helder, in goede balans en met een goed gedoseerd evenwicht tussen direct en indirect geluid. Voor de nodige bescheiden ruimtelijkheid zorgt de omgeving van Westvest kerk in Schiedam, een goed gevonden locatie.

Natuurlijk zijn er tal van andere opnamen van deze werken in dezelfde koppeling (bv van het Florestan trio op Hyperion CDA 66895, maar het is gewoon een feest om naar deze te luisteren, dus waarom verder zoeken?