CD Recensies

DVORAK: PIANOCONCERT E.A.

Dvorak: Pianoconcert in g op. 33; Het gouden spinnewiel op. 109. Pierre-Laurent Aimard met het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt. Teldec 8573-87630-2 (67’52”). 2001

 

Jarenlang voerden Richter en Kleiber (EMI 566.895-2) en Firkusny en Neumann (RCA 74321-88683-2) de lijst van de mooiste opnamen van Dvoraks in vergelijking met zijn cello- en vioolconcert ondergewaardeerde pianoconcert aan. Aan die suprematie is nu een eind gemaakt. Net als hun voorgangers keerden Aimard en Harnoncourt terecht terug tot Dvoraks originele concept en lieten ze de éffectieve’ revisie van Vilem Kurz buiten beschouwing.

Tijdens de mooi geslaagde ‘live’ registratie in Amsterdam putten Aimard en Harnoncourt zich uit in een verrassend overtuigende, meesterlijke weergave waarbij alle ideeën op heel frisse wijze gestalte krijgen. Maar het ontbreekt ook niet aan romantische gloed en de eenvoud van Dvoraks eigen piano handschrift – met zelfs vage herinneringen aan Chopin - is geen belemmering. De solist heeft ook oog voor dramatischer momenten, iets wat bij de dirigent altijd vanzelfsprekend is. Als aanvulling het prachtige symfonische gedicht Het gouden spinnewiel, sluitstuk van Harnoncourts doorkruising van alle in Amsterdam vastgelegde symfonieën en symfonische gedichten op Teldec.