CD Recensies

DVORAK: STRIJKSEXTET

Dvorak: Strijksextet in A op. 48; Tschaikovsky: Souvenir de Florence op. 70. Sarah Chang, Bernhard Hartog, Wolfram Christ, Tanja Christ, Georg Faust en Olaf Maninger. EMI 557.243-2 (67’48”). 2001

 

Sarah Chang verzamelde in Berlijn oude en nieuwe leden van het Berlijns filharmonisch orkest om samen met hen dit tweetal prachtige sextetten uit de Slavische literatuur op te nemen. Voor een dergelijk ad hoc ensemble zijn – zoals wel vaker in dergelijke situaties – de resultaten bijzonder mooi. Men reageert alert op elkaar, zorgt na een beslist lange voorbereiding bijna van nature voor een goede balans, heldere individuele stemvoering en ook de pure speelvreugde straalt eraf.

De rol van Chang als animatrice lijkt duidelijk, maar geen moment domineert ze. Lichtvoetige veerkracht heerst in de snelle delen, bezonnen rust in de langzame. In het werk van Dvorak bespeurt men iets van het karakter van de Slavische dansen. Het werk van Tschaikovsky hoort men ook vaak van een strijkorkest, maar de rankere sextetbezetting is te prefereren.

Deze vertolkingen behoren tot de momenteel beste op cd. Enig bezwaartje: de opname met zijn erg grote dynamische bereik neigt in de luidste passages tot scherpte. De enige serieus te nemen concurrentie komt van het Raphael ensemble maar dan wel in andere koppelingen (Hyperion CDA 66308, 66648).