CD Recensies

DVORAK: SYMFONIE NR. 9, KREIZBERG

Dvorak: Symfonie nr. 9 in e op. 95 Uit de nieuwe wereld; Tchaikovsky: Fantasie-ouverture Romeo en Julia. Nederlands filharmonisch orkest o.l.v. Yakov Kreizberg. PentaTone PTC 5186.019 (67’22”). 2003

 

Speel deze opname af in een blinddoektest en iedereen die een beetje bekend is met Dvoraks bekendste en geliefdste symfonie zal menen een internationaal beroemd orkest onder een van de grote maestro’s te horen. Mis! Wat hier te horen en te genieten is, komt ‘maar’ van een van de Nederlandse orkesten, maar klinkt heel fris en kernachtig. Een ensemble met een goede, degelijke, doch zeker geen wereldreputatie. Bovendien zijn we in ons land gewend aan het prefereren wat op menig gebied uit een ‘beter’ buitenland komt. Kreizberg kon voortbouwen op het door Haenchen gelegde solide fundament (o.a. met zijn reeks Mahlersymfonieën) en voegt daar zijn eigen stijl, gevoel en temperament aan toe.

Met talloze prachtopnamen van dit veelgespeelde werk lijkt niemand meer in staat de mooiste vertolkingen uit het verleden te evenaren, laat staan te overtreffen. Maar in die quasi competitie meedoen in de hoogste divisie is al geweldig. Het is daarbij niet eens nodig op details in te gaan en de directe, open, ruimtelijke, evenwichtige opnamekwaliteit te roemen. Het eerste deel heeft dramatische impact, het langzame deel is uitgesproken lyrisch uitgesponnen, het scherzo sprankelt en de finale maakt een uitbundig eind aan het feest. De dynamiek van de opname is gelukkig ook erg royaal.

In 1977 zorgde Davis op Philips, in 1986 Kondrashin op Decca voor twee der fijnste opnamen van de symfonie als opvolger van een veel oudere versie van Kertész op hetzelfde label en een dierbaar gekoesterde nog oudere van Kubelik op DG. Bij de nieuwere hebben Masur (Warner), Harnoncourt (Teldec), Abbado (DG) en Fischer (Philips) uitstekende papieren. Kreizberg en de zijnen passen in dit voorname gezelschap wat best een groot compliment waard is.

Laatstgenoemde blijft favoriet en hij biedt ook een ideale koppeling met de Achtste symfonie. De koppeling met Tschaikovsky’s Romeo en Julia is uniek in cd land en ook dit werk krijgt het volle pond aan drama en lyriek met groot contrast, maar daarvoor alleen zal men dit schijfje niet aanschaffen. Die Tschaikovsky was trouwens ook in uitstekende handen bij Fischer (Philips) en Gergiev (Philips).