CD Recensies

DVORAK: STRIJKKWINTET OP. 77, NOCTURNE, SCHERZO

 

Dvorak: Strijkkwintet nr. 2 in G op. 77; Nocturne in B op.70; Uit Strijkkwintet nr. 3 in Es op 97: Scherzo. Berlijns filharmonisch strijkkwintet. Pentatone PTC 5186-458 (46’02”). 2011

 

Het Strijkkwintet op. 77 bevat een meeslepend eerste deel vol Tsjechisch idioom, een briljant scherzo dat overgaat in een bekoorlijk Andante dat een krachtige climax bevat; een zwierige finale rondt het werk af. De vroeger ontstane Nocturne is een kort, sfeervol, rustig stuk overeenkomstig de titel.

Het Strijkkwintet nr. 3 in Es behoort ongetwijfeld tot Dvoraks mooiste kamermuziekwerken. We kenden er al aardig wat volledige opnamen van, met name van het versterkte Vlach kwartet (Naxos 8.553376) en het Raphael ensemble (Hyperion CDA 66308). Omdat de vertolking door het bestaande en niet apart geformeerde Berlijnse ensemble èn de opname zo voortreffelijk zijn, is het des te spijtiger dat hier alleen maar het tweede deel is vastgelegd. Onbegrijpelijk is het ook want met slechts ruim drie kwartier speelduur had het er makkelijk bij gekund op deze cd.