CD Recensies

DEBUSSY: NOCTURNES

Debussy: Orkestwerken (compleet). Concertgebouworkest o.l.v. Eduard van Beinum en Bernard Haitink. Philips 438.242-2 (2 cd’s, 2u. 21’38”). 1957, 1976/7/9

 

Debussy: Nocturnes; La mer; Prélude à l’après midi d’un faune. Londens symfonie orkest o.l.v. Rafael Frühbeck de Burgos. Regis RRC 1177 (58’37”). 1988 

 

De drie Nocturnes behoren tot Debussy’s fantasierijkste orkestwerken. Nogal atypisch voor de componist voorzag hij ze van korte toelichtingen die meteen de beste introductie tot deze werken zijn: ”De titel Nocturnes ….. is niet bedoeld als de gangbare omschrijving van de standaard nocturnevorm, maar meer van alle verschillende indrukken en de speciale lichteffecten die de titel suggereert.

Nuages geeft een beeld van het onveranderlijke aspect van de hemel en de langzame, plechtige beweging van de wolken die in grijstonen, doorschoten met wit oplossen. Fêtes geeft ons het beeld van de trillende atmosfeer met plotseling lichtflitsen. De achtergrond blijft steeds hetzelfde: een feest met zijn mengeling van muziek en oplichtend stof als deelgenoot van een kosmisch ritme.

Sirènes beeldt de zee met zijn talloze ritmen uit en ineens wordt tussen de zilvergerande golven het mysterieuze gezang van de sirenen hoorbaar terwijl ze lachen en langstrekken.  

Het kan haast niet genoeg worden gezegd: de Debussy uitvoeringen van Haitink behoren nog steeds tot de mooiste, dus investeer erin zolang ze nog verkrijgbaar zijn. De muziek klinkt in al zijn verfijnde stemmingen en kleuren.