CD Recensies

DELIUS: ORKESTWERKEN, BEECHAM

Delius: Over the hills and far away; Sleigh ride; Brigg fairSuite Florida; Marche caprice; Rapsodie nr. 2 A dance rhapsody; Summer evening; On hearing the first cuckoo in spring; Summer night on the river; Intermezzo uit Fennimore and Gerda; Voorspel Irmelin; Songs of sunset. Maureen Forrester (a), John Cameron (b) met het Royal philharmonic orkest o.l.v. Thomas Beecham. EMI 747.509-8, 567.552-2  (2 cd’s, 2u. 26’33”). 1956

 

De toegankelijkste muziek van Delius is te vinden in korte orkestwerken, zoals Brigg Fair (1907), Summer night on the river (1911) en On hearing the first cuckoo in spring (1912). Werken waarvan alleen al de titels een minzaam en pastoraal natuurbeeld oproepen.

Delius was niet een componist die opviel met melodieuze inventiviteit (hoewel sommige werken mooie melodieën bevatten), maar het zijn vooral de orkestratie en de harmonie die deze werken tot zo’n unieke klankwereld maken.

Subtiele instrument combinaties, inclusief een prachtige schrijfwijze voor de houtblazers, milde licht verende ritmen, een chromatiek die nevelig maar samenhangend is – dat zijn de dingen die een overweldigende sfeer van rust en ruimte scheppen die zoveel van zijn orkestwerken kleurt.

Delius’ muziek is niet zo doodeenvoudig uitvoerbaar dat het hele klankweefsel duidelijk hoorbaar wordt. Beecham was en is nog steeds de ideale vertolker van zijn muziek; hij zette media jaren vijftig een gouden standaard, nadat hij daartoe kort na W.O. II eerste stappen had gezet (op Dutton CDLX 7028). Zijn zorgvuldige aandacht voor de frasering en de subtiele dynamiek leidde tot opmerkelijke resultaten. Het mooist slaagde Brigg fair dat op het niveau van de mooiste orkestwerken van Debussy en Ravel wordt getild.

Een andere uitstekende Deliusvertolkers zijn Vernon Handley (CfP CFP 4304, Chandos 6628) en John Barbirolli (EMI 565.119-2, 2 cd’s).