CD Recensies

DVORAK: STRIJKKWARTET NR. 13; CYPRESSEN (GED.); WALSEN (2)

Dvorak: Strijkkwartet nr. 13 in G op. 106, B 192; Uit Cypressen B. 152 nr ;  Walsen op. 54/1 en 54/4 uit B. 105). Cecilia kwartet. Analekta AN 29892 (58’04”). 2012

 

Waarschijnlijk is het een internationale trend: jeugdige strijkkwartetten, al geformeerd tijdens de laatste jaren op het conservatorium. Nederland heeft daar onder andere het Allegra-, het Dudok-, EnAccord-, Jenufa-, Matangi-, Ragazze-, Jenufa- en Van Dingstee kwartet aan te danken. Opvallend steeds een dominante vrouwelijke presentie.

Bij het jonge Canadese Cecilia vrouwenkwartet bestaande uit Min-Jeong Koh en Sarah Nematallah (v), Caitlin Boyle (va) en Rachel Desoer (vc)  uit Toronto is dat niet anders. Ze begonnen in deze formatie op hun conservatorium in 2004 en gebruiken voor hun debuutopname gelukkig niet al te voor de hand liggend en vaak opgenomen materiaal. 

Ze kozen voor Dvoraks een na laatste en minder bekende strijkkwartet nr. 13, een misschien wat onderschat werk van grote kwaliteit. Het krijgt hier een vleiende, lyrisch expressieve vertolking waarin de begaafde nieuwkomers de juiste gevoelens tonen en frisse inzichten geven in de muziek, met name in de weemoedige herinneringen uit de finale. Maar ook de snelle delen hebben momentum en krijgen goede dynamische nuancen mee. Wat vooral ook opvat is de steeds verfijnde, royaal genuanceerde e nooit globale speelwijze.

Bij de inleidend gespeelde deeltjes 2, 3, 7, 9 en 12 uit Cypressen (oorspronkelijk 18 liederen op gedichten van Gustav Pfleger-Moravsky waarvan er 12  voor strijkkwartet werden gearrangeerd) gaat het om sfeerschildering van  de als basis dienende romantische liederen over de natuur die hij voor een oudere zuster van zijn vrouw Anna schreef. Lichter van aard zijn de twee walsen als leuke toegiften.

De opname is gemaakt in de Koerner zaal van het plaatselijk conservatorium en is wat aan de directe kant maar mooi doortekend. 

Zo wordt de concurrentie van het Praags kwartet (DG 463.165-2 met de volledige kwartetreeks), het Vlach kwartet (Naxos 8.553371), de Lindsay’s (ASV CDDCA 797), Pavel Haas (Supraphon SU 4038-2) en Panocha kwartet (Supraphon SU 3815-2) danig op de hielen gezeten. Compliment!