CD Recensies

DITTERSDORF: CONTRABASCONCERTEN

Dittersdorf: Contrabasconcerten in Es L. 30, in Es L. 31; Vanhal: Contrabasconcert in D. Chi-Chi Nwanoku met het Zweeds kamerorkest o.l.v. Paul Goodwin. Hyperion CDA 67179 (70’19”). 2000 

 

Dat sinds de tijden van Brahms’ vader die grote twijfels had over de intonatie van de (zijn) bas is er gelukkig veel veranderd. Bij de Engelse bassiste Nwanoku (die van Nigeriaans/Ierse afkomst is) is iedere twijfel daaraan onmogelijk, zo zuiver en virtuoos speelt ze. Niet alleen dat: ze laat het wat lomp ogende instrument waarachtig zingen, klinkt heel soepel en pittig in de snelle delen en heel lyrisch-expressief in de langzame. Zo werd dit een van de fijnste Diitersdorf opnamen uit de catalogus.

Van tijdgenoot Vanhal is er eveneens een leuk, maar minder gedistingeerd contrabasconcert. Geen wonder want beide componisten schreven wat graag voor de geweldige achttiende virtuoos Johann Matthias Sperger (die zelf ook liefst 17, inmiddels vergeten contrabasconcerten schreef). Zo mooi als hier heeft deze de betreffende werken waarschijnlijk nooit gehoord.