CD Recensies

DAUGHERTY: MOUNT RUSHMORE E.A.

Daugherty: Mount Rushmore; Radio City; The gospel according to Sister Aimee. Pacific symfonie orkest en -koor o.l.v. Carl St. Clair. Naxos 8.559749 (77’48”). 2010, 2012

 

In minder goede handen kan de programmatisch getinte muziek van de Amerikaan Michael Daugherty (1954) al gauw saai en zelfs ordinair klinken of volkomen dom. Maar onder de handen van St. Clair en de in dit genre gelovende orkest komt hij in ieder geval goed tot leven. De componist raakt blijkbaar door allerlei gebeurtenissen, natuurfenomenen en personen zodanig geboeid dat hij er een soort hafabra muziek met veel koper aan wijdt.

Voor subtiele uitingen hoeft men niet bij de componist terecht: veel klinkt flink overdreven en (over)luid, zoals in de vier delen van zijn eerbetoon aan de bekende vier uit rots gehouwen ex-presidenten op Mount Rushmore. Radio City is ‘een muzikale fantasie over Arturo Toscanini en het NBC symfonie orkest’ in drie delen. Een uit de kluiten gewassen eerbetoon aan de vroegere grote dirigent. Iets dergelijks geldt voor de driedelige Gospel voor het merkwaardige leven van de evangeliste Aimee Semple McPherson.

Interessant voor een keertje, maar met voorzichtigheid en liefst in kleine doses tegelijk te genieten.