CD Recensies

DEBUSSY: ÉTUDES NR. 1-12, SONG

Debussy: Études nr. 1-12; Bartók: Improvisaties over Hongaarse boerenliederen op. 20 Sz. 74 nr. 1-8. Ju-Ying Song. Pro Piano Records PPR 224503 (58’34”).1994

In de Vergelijkende Discografie over Debussy’s Études werd al aangestipt dat een toevallige, wat terloopse kennismaking met deze opname van de Chinees-Amerikaanse pianiste ooit diepe indruk had gemaakt. Welnu, die Taiwanese pianiste die haar eerste deel van de piano opleiding in Genève kreeg en deze voltooide aan de Juilliard School in de V.S. waarheen ze in 1987 emigreerde, was bereid me de bewuste uitgave te sturen.

Een paar maal rustig luisteren bevestigde de aanvankelijke indruk. Song staat ver boven de technische moeilijkheidsgraad en toont de virtuoze verbeeldingskracht om deze muziek optimaal te nuanceren en te uiten. Opvallend is verder de mate aan verfijning die ze toont. Of haar vroegere nevenstudie microbiologie daar mede debet aan is?

Dat deze Études mede studies in compositietechnieken, harmonische structuren en kleuring van sonoriteiten zijn, komt hier ook mooi uit. Energie en elegantie vormen ook onderdeel van de voordracht met blijken van glitterige precisie en subtiele teerheid in de gelaagde texturen.

Zo voegt Song zich makkelijk bij het tweetal andere topinterpreten: Mitsuko Uchida (Philips 475.7559, 422.412-2, 473.686-2, 2 cd’s) en Pierre-Laurent Aimard (Teldec 8573-83940-2, Warner).

Als aanvulling koos Song geen andere compositie van Debussy, maar ter wille van een interessant contrast de relatief onbekende Boerenliederen improvisaties van Bartók uit 1920. Ze zijn op cd wel voorhanden van o.m. Jenö Jando (Naxos 8.554718), Zoltan Kocsis (Decca 475.6720, 5 cd’s) en Murray Perahia (Sony 82876-78750-2).

Ook zij toont hier veel begrip voor de overdadige kwaliteiten van Bartóks pianomuziek: voor de door het idioom voorgegeven harmonische en ritmische vernieuwing, open blijken van emotie, maar ook van humor en bezinning, de etnische eigenschappen. Zo ontbreekt het niet aan karakter en stijl. Als geheel ontstond dus een markant bevredigend programma.

Meer informatie en bestelling via www.propiano.com en/of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waar ook gegevens over andere opnamen van Ju-Ying Song te vinden zijn.