CD Recensies

DVORAK: VIOOLCONCERT E.A., MUTTER

Dvorak: Vioolconcert in a op. 53 B.108; Romance in f op. 11 B. 39; Mazurek in e op. 49 B. 90; Humoreske in Ges op. 101/7 B. 187. Anne-Sophie Mutter met het Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Manfred Honeck. DG 479.1984 (55’04” + dvd). 2013

Of dit langzamerhand een nieuwe trend gaat vormen: een cd aanvullen met een dvd waarop men bovendien de uitvoering  kan zien? In dit geval is het zelfs zo, dat beide vertolkingen op verschillende momenten zijn gemaakt. Het opnameproces op de dvd is bovendien ook meteen vastgelegd. Best interessant en goed gemaakt. Welkom is verder dat de uitgave drie kortere, minder vaak gespeelde werken bevat en zo een logisch geheel vormt.

Er is echter één groot maar: zoals de laatste jaren wel vaker krijgt de opvatting van de soliste steeds meer eigengereide trekken. Daardoor gaat de muziek nogal gekunsteld klinken met overdadig veel vibrato. Dat is beslist interessant voor een keer, maar voor de ware Dvorakliefhebber niet geschikt om permanent mee te leven. Relatief stoort haar aanpak het minst in de kortere stukken. Maar of het geheel daardoor aantrekkelijker wordt? De begeleiding door de Berlijners onder Honeck haalt ook niet helemaal het niveau van vroeger onder Karajan en Abbado.

Punt is natuurlijk dat er legio andere, stijlvoller interpretaties van het Vioolconcert voorhanden zijn: Allereerst Isabelle Faust (Harmonia Mundi HMMC 90.1833), verder eventueel Suk (Supraphon SU 1928-2), Ehnes (Chandos CHAN 10309) of Chang (EMI 557.521-2).