CD Recensies

DESSNER: AHEYM; LITTLE BLUE SOMETHING; TENEBRE; TOUR EIFFEL

Dessner: Aheym; Little blue something; Tenebre; Tour Eiffel. Kronos kwartet met Sufjan Stevens (zang), David Cossin (perc.), Bryce Dessner (el. Git.), Lisa Kaplan (p) en Dave Nelson (tromb.) met het Brooklyn jeugdkoor. Anti 7296-2 (44’32”). 2012

 

De in 1976 geboren Amerikaanse gitarist Bryce Dessner drong pas later als componist in de eigentijds ‘klassieke’ muziekwereld door. Zijn faam ontleende hij aan zijn deelname aan bands als The national clogs en de oprichting van het cd label Brassland en het MusicNOW festival in Cincinatti. Geleidelijk werd het componeren belangrijker voor hem.

Het ondernemende, veelzijdige, avontuurlijke Kronos kwartet inspireerde hem tot de hier bijeen gebrachte stukken. Aheym is Jiddisch voor huiswaarts en moet de vlucht met handicaps van zijn ouders uit Polen naar de V.S. illustreren. Het gaat om een hevig pulserend perpetuum mobile achtige compositie die duidelijk door de destijds heersende minimal music rage wordt gekenmerkt.

Heel anders is het met Little blue something: het is geïnspireerd op een oude lp opname waarop twee Tsjechische straatmuzikanten repeterende minimalistische muziek uitvoeren.

In Tenebre voegt zich de zangstem van Stevens bij het kwartet om op basis van muziek van Gesualdo, Palestrina,Tallis en Couperin de relatie tussen muziek en licht te onderzoeken.

Qua bezetting is het voor het Brooklyn jeugdkoor geschreven Tour Eiffel met meerdere solisten. Vrij uniek materiaal dat heel geëngageerd wordt uitgevoerd.