CD Recensies

DANIELPOUR: ENCHANTED GARDEN I EN II

Danielpour: The enchanted garden I en II. Xiayin Wang. Naxos 8.559669 (49’37”). 2009

 

Richard Danielpour is een in 1956 geboren Amerikaanse componist. De beide banden Enchanted Garden die de jonge Xiang Wang opnam dateren uit respectievelijk 1992 en 2009; het gaat om min of meer programmatische Preludes, ge^nspireerd door ’s componisten ervaringen tussen dromen en waken; ze zijn respectievelijk vijf- en zesdelig en bevatten contrasterende titels als het jazzy ‘Mardi Gras’, ‘Childhood memory’, het nachtmerrie-achtige ‘From the underground’. De eerste band eindigt met het uitgebreide, vredige ‘Nights’.

In de wat uitgebreidere tweede reeks gaat het vooral om persoonlijke ervaringen: een bezoek aan ‘Persepolis’ gedurende het verblijf een jaar lang in Iran, weer jazzy brokken als ‘Surrounded by idiots’, een negatieve indruk over New York ‘Lean Kat stride’ waarin zijn echtgenote liefdevol is geportretteerd en ‘There’s a ghost in my room’, over een imaginaire geest in zijn appartement. Een ‘Elegy’ is opgedragen aan een overleden kennis en ‘A community of silence’ verscheen ter ere van Corigliano’s zeventigste verjaardag. De relatief uitgebreide ‘Winter solstice’ is een mooie schildering van de Keltische schemering.

Het betreft geen vlot te consumeren muziek, maar toegankelijk is deze wel en Xiayn Wang, aan wie band II is opgedragen, zorgt voor puike vertolkingen.