CD Recensies

DVORAK: PIANOCONCERT, RICHTER

Dvorak: Pianoconcert in g op. 33; Schubert: Wandererfantasie in C D.760. Sviatoslav Richter met het Beiers Staatsorkest o.l.v. Carlos Kleiber. EMI 747.967-2, 566.895-2 (59’14”).1976/1963.

 

Wat een gelukkige omstandigheid dat Sviatoslav Richter en Carlos Kleiber elkaar in München troffen. Het pianoconcert van Dvorak is een lichtelijk door folklore beheerst werk dat in 1878 door Karel von Slavinsky in Praag ten doop werd gehouden. Het werk heeft niet zozeer een virtuoos als wel een symfonisch karakter en biedt de solist weinig mogelijkheden om echt te schitteren. Hoe waardevol het is wanneer daarbij toch een grote musicus achter de vleugel zit, illustreert deze opname die Richter van wars van alle ijdelheid toont. De begeleiding heeft het verwachte en bekende Kleiberniveau.

Een bijzonderheid is nog wel dat Richter de oorspronkelijke vorm gebruikt en niet de door Wilém Kurz verzorgde ‘effectievere’ dito. Een extra pluspunt. Voor het overige is vooral Aimard (Warner 8573-87630-2) de belangrijkste rivaal.

Bekender is de jaren later opgenomen Wandererfantasie van Schubert, feitelijk steeds nog een der allermooiste opnamen van dit werk. Meesterlijk gedaan, zoals ook uit de Vergelijkende Discografie blijkt.