CD Recensies

ELIASSON: OSTACOLI; EINSAME FAHRT; EIN SCHNELLER BLICK

Eliasson: Ostacoli; Einsame fahrt; Ein schneller Blick….; Ein kurzes Aufscheinen. Levon Chilingirian met Camerata Nordica. Caprice CAP 21731 (60’54”). 2003

 

In een leuk interview met Janine Jansen in NRC Handelsblad van maandag 22 juni 2015 noemde de violiste dat ze het Vioolconcert van de Zweedse componist Anders Eliasson (1947-2013) op haar programma had genomen.

Wie daardoor nieuwsgierig is geworden, zou deze cd eens kunnen beluisteren. In hoeverre de titels der werken tot een beter begrip van de muziek bijdragen, is ter beoordeling aan de luisteraar. Verfijning, geringe blijken van minimalisme, koortsachtige ritmische energie zijn termen die regelmatig in de notities tijdens het luisteren opduiken. Maar aan de nodige wisselende expressie mankeert het geen moment. Het is muziek die je raakt. 

Ostacoli (obstakels, 1987) geeft inderdaad enigszins het gevoel van strijd en overwinning. Bij Einsame Fahrt gaat het om een laat werk uit 2010 dat veel melancholie in zich bergt en ook Ein schneller Blick ….ein kurzes Aufscheinen (2003) heeft een weemoedig uitgangspunt, maar een bemoedigend slot. Gemeenschappelijk noemer van deze composities vormt een hoge mate van geheimzinnigheid. In het laatste werk klinken de strijkers bij vlagen als een zwerm bijen of een vlucht vogels. Het is een cello die weer wat rust laat terugkeren.

De samenstelling van dit programma met twee interessante werken voor strijkorkest die een vioolconcert omsluiten, is waardevol.

Solist en ensembleleider is de Armeens-Engelse violist Levon Chilingirian, die grappig genoeg van een jaar later op de wereld kwam en die bekend werd als primarius van het Chilingirian kwartet. Camerata nordica, een 15+ strijkorkest, is een puik ensemble. Gelukkig is ook de opnamekwaliteit heel goed zodat de muziek helder en dynamisch tot klinken komt.