CD Recensies

EGGERT: SYMFONIEËN NR. 1-4; TONEELMUZIEK

Eggert: Ouverture De Moren in Spanje; Symfonieën nr. 1  in C en 3 in Es; Savante Sture. Gävle symfonie orkest o.l.v. Gérard Korsten. Naxos 8.572457 (66’20”). 2014

 

Eggert: Symfonieën nr. 2 in in g en 4 in c (plus alternatief largo). Gävle symfonie orkest o.l.v. Gérard Korsten. Naxos 8.573378 (64’59”). 2014

 

De Duits-Zweedse violist en componist Joachim Georg Nicolo Eggert (1779-1813) componeerde in zijn slechts 34 jarige leven symfonische muziek, toneelmuziek, kamermuziek en vele vocale werken; ook verzamelde hij volksliederen.

Eggert werd geboren op het eiland Rügen en met de Baltische wereld in de buurt, is het niet erg verwonderlijk dat hij in Stockholm terecht kwam, waar hij onder meer Beethoven introduceerde.

Afgaande op beide hier opgenomen symfonieën die vermoedelijk net als de overige werken hun verdiende cd première beleven, stond hij echter nog dichter bij Haydn en Mozart dan bij Beethoven. Hoewel het fijn ook opgenomen alternatieve largo van de vierde symfonie een Beethoveniaans militair karakter met Turks slagwerk en een ‘kanonschot’ toe binnen een verder in deze werken overheersend lyrisch kader.

Symfonie nr. 3 bezit een heerlijk caleidoscopisch spel van licht en schaduw. En eindigt met een uitgebreide fugatische finale.

De ouverture De Moren in Spanje is met 2’38” wel erg kort, maar ook krachtig en de zevendelige toneelmuziek bij Svant Sture och Marta Lejonhufvud heeft veel karakter en sfeer. Er zijn in deze werken mooie partijen voor de lage houtblazers.

Het orkest uit Gävle is niet van super klasse, maar doet goed zijn best. In elk geval is een nadere kennismaking met Eggert de moeite waard. Wie meer van hem wil horen, zou ook zijn strijkkkwartetten in Bes en in c, gecombineerd met een kwartet in f van Martin de Ron door het Salomon kwartet (Musica Svecia MSCD 425) kunnen proberen.