CD Recensies

ENESCU: PIANOSUITE NR. 3; PIANOSONATE NR. 1 E.A., SOLAUN

Enescu: Nocturne in Des; Pianosuite nr. 3 op. 18 ‘Pièces impromptues’; Pianosonate nr. 1 in fis. Josu de Solaun. Grand Piano GP 705 (79’06”). 2015

 

Vergeleken met zijn orkestwerken en zijn opera Oedipe hebben de pianowerken van Georges Enescu altijd in de schaduw van zijn totale oeuvre gestaan. Gelukkig is daar de laatste tien jaar verandering in gekomen, vooral dankzij de hier eerder besproken voortreffelijke complete opname van Luiza Borac op Avie AV 0012 (de 3 Suites) en AV 2081 ( Pianosonates nr. 1 en 3, Nocturne, Prelude en fuga; Pièce sur le nom de Fauré; Scherzo, 2 cd’s). Toen is ook uitgelegd dat er helaas geen daadwerkelijke tweede pianosonate bestaat omdat die alleen in ’s componisten hoofd bestond.

Zoals Ravels pianowerken op twee cd’s passen, zijn er voor die van Enescu ‘slechts’ drie nodig. In beide gevallen is het eigenlijk spijtig dat er niet meer van deze hoogwaardige werken zijn van beide componisten.

Het is goed dat nu ook de Spaanse pianist Josu de Solaun die in 2014 de eerste prijs won bij het dertiende Enescu concours zijn licht laat schijnen over deze materie. De eerste cd klinkt veelbelovend. Mogelijk heeft hij wat minder affiniteit met de vaak aan Enescu’s werken ten grondslag liggende Roemeense volksmuziek, maar daar stelt hij wel een klare, Latijnse vsie tegenover en weet hij in de sonate nr. 1 voor harmonische verrassingen te zorgen en sfeer te scheppen met pregnante ritmen en waar nodig nostalgische sfeerschildering. In ieder geval zorgt hij voor ee nuttig alternatief. Op de voorzetting van zijn reeks kunnen we met een gerust hart wachten.