CD Recensies

ELIASSON: NOTTURNO; SENZA RIPOSTE; FOGLIAMA; TRIO

Eliasson: Notturno; Senza riposte; Fogliama en Trio voor viool, vibrafoon en piano. Norrbotten Neo. BIS SACD 2270 (67’47”). 2016

 

Vier kamermuziekwerken van de jong gestorven, maar productieve Zweed Anders Eliasson zijn hier bijeengebracht. Notturno (1981) voor basklarinet, cello en piano, Senza riposte I1983) voor fluit, viool, cello en piano, Fogliama (1990) voor viool, altviool, cello en piano plus het Trio (2010) voor viool, vibrafoon en piano. 

De eerste twee werken behoren tot de relatief vroegste waarin hij een eigen stem vond en zich als zodanig ging profileren voordat hij zich aan grotere bezettingen waagde. Fogliama is een goed blijk van die overgang en het Trio is een laat werk van de al in 2013 overleden componist.

De uitvoeringen daarvan vallen ten deel aan de zeven leden van het in 2007 opgerichte Norrbotten Neo, Sara Hammerström (fl), Robert Ek (kl), Daniel Saur (vibr), Mårten Landström (p), Brusk Zanganen (v), Kim Hellgren (va) en Elemér Lavotha (vc) in diverse combinaties. Zij voelen het unieke karakter van dit moderne, maar zeker niet extreme idioom goed aan en tonen zich zeer competente pleitbezorgers daarvan. Het gaat grotendeels om perfect geslaagde cd premières die uitstekend klinken.