CD Recensies

EICHNER: HARPCONCERTEN

Eichner, Ernst: Harpconcert nr. 1 in C op. 6; in D op. 9; Eichner, Jean Théophile: Harpconcerten in G op. 5/1, in D op. 5/2. Silke Aichhorn met het Kurpfälzisches kamerorkest o.l.v. Stefan Fraas. CPO 777.835-2 (79’23”). 2013

 

Ernst Eichner (1740-1777) was primair fagotspeler en concertmeester in de hofkapel van het onbebuidende hertyogdom Zweibrücken, maar later ook actief in Parijs, Londen en Potsdam. Al componist schreef hij voornamelijk instrumentale muziek in de stijl van de Mannheimse school, maar merkwaardigerwijze niets voor fagot. Van zijn broer (?) Jean Théophile is een obscure figuur van wie nauwelijks iets bekend is.

Het gaat om vier elegante, vrij pretentieloze werken waarnaar het aangenaam luisteren is. Als iemand een overtuigend pleidooi voor deze composities weet te houden die de werken boven het niveau van aangename achtergrondmuziek weet uit te tillen, is het Silke Aichhorn wel. Het orkest begeleidt haar met evenveel aanstekelijke charme en elegantie en in de snelle delen met veel energie. Het langzame deel van op. 6/1 is een harpsolo en dat van op. 5/1 is het enige in mineur en mogelijk daardoor extra mooi in zijn smeltende schoonheid. Zoals vaker voorkwam kunnen beide wat kleinschaliger concerten op. 5 oorspronkelijk ook zijn bedoeld voor klavecimbel.

Annie Challan maakte ooit een opname van het Concert in C (Philips 462.179-2).

Even zijn we in de wereld van Mozarts fluit/harp concert, waarvan Silke Aichhorn met Dejan Gavric in 2005 ook een opname maakte (Ars ARS 38.452).