CD Recensies

EINEM, VON: BESUCH DER ALTEN DAME, DER

Einem, Von: Der Besuch der alten Dame. Christa Ludwig (Claire Zachanassian), Eberhard Wächter (Alfred III), Hans Hotter (b., Lehrer), Hans Beier (t., Burgemeester) met het Ensemble van de Weense Staatsopera o.l.v. Horst Stein. Orfeo C 930.182-2 (2u. 16’09”). 1971

 

Wie door nauwe familiebanden sterk verbonden is met het gebied rond de Bieler- en Neuenburger See in Zwitserland, is natuurlijk ook verbonden met de literaire wereld van Friedrich Dürrenmatt. Los en vast heb ik van hem gelezen en de in 1956 verschenen ‘tragische komedie’ Der Besuch der alten Dame siert enige malen herlezen trouw de boekenkast. Het werk is niet alleen verfilmd, Gottfried von Eimen maakte er ook een opera van, die in 1971 in Wenen met veel succes werd opgevoerd in da Staatsopera. Die opname was al in 1986 verkrijgbaar op LP Amadeo 419.552-1, maar wordt nu netjes gedigitaliseerd heruitgegeven.

Dit is de handeling: de in de V.S. enorm rijk geworden Claire Zachanassian bezoekt haar geboortestad met een vreselijk voorstel. Ze wenst dat de bewoners de man doden die haar bezwangerde en die vervolgens in de steek liet. In ruil levert ze voldoende geld om de in verval geraakte stad op te kalefateren. De dorpelingen gaan daarmee akkoord met alle gevolgen van dien.

Alleen het duet ‘Das Herz mit deinem und meinen Namen’ was op cd verkrijgbaar met Ludwig en Wächter (Orfeo C 758.082-2), maar nu kunnen we het geheel beluisteren. De geluidskwaliteit is lang niet op het huidige niveau, maar de vertolking is in alle opzichten erg goed. Tijd om het toneelstuk te herlezen.