CD Recensies

ELSNER: PIANOKWARTET

Elsner: Pianokwartet in Es op. 15 ‘Grand quatuor’; Kania: Pianotrio in g. Rafal Luszczeweski (p), Ewa Andruszkiewicz (v), Dariusz Wolczyk (va) en Miroslaw Makowski (vc). DUX 1352 (57’46”). 2016

 

Onder de titel Poolse kamermuziekwerken verschijnen op DUX het Pianokwartet uit 1805 van Józef Elsner (1769-1854) en het Pianotrio uit 1867 van Emanuel Kania (1827-1887).

Op DUX 568 had Bogulav Dawidow met het Opolskiej symfonie orkest al aandacht besteed aan Elsners  Symfonie in C en vier opera ouvertures, nu wordt zijn Grand Quatuor aan de orde gesteld. Elsner was werkzaam in Warschau en als vroegromantica was hij de eerste Pool die zijn werk wat volksmuziek meegaf. De man moet heel productief zijn geweest want hij schreef ruim honderd religieuze koorwerken, acht symfonieën, drie balletten en 38 opera ’s. Naar verhouding is het aandeel kamermuziek in zijn oeuvre veel beperkter. Het Pianokwartet is uit 1805 en her jaar daarvoor had hij al zo’n kwartet in F gecomponeerd. Het bekendst werd Elsner als pianoleraar van Chopin. 

Ook Emanuel Kania behoort tot de grote groep vergeten Poolse (Silezische) componisten tevens pianisten. Hij genoot zijn muzikale opleiding in Breslau en verwierf vooral naam als uitvoerend musicus. Hij bracht in tegenstelling tot Elsner slechts een gering oeuvre tot stand. Zijn enige Pianotrio is uit 1867.

Binnen soortgelijk repertoire uit de periode waarin deze twee werken werden geschreven nemen ze een bescheiden plaats in, maar ze zijn wel meer degelijk vakmanschap geschreven en bevatten een stel aardige thema’s. Deze geslaagde verklankingen maken de muziek heel genietbaar.