CD Recensies

EINEM, VON: ORKESTERKEN

Einem, Von: Symphonische Szenen op. 22; Tanz-rondo op. 27; Symfonie op. 49 ‘Wiener Symphonie’. Frankfurts filharmonisch orkest o,l.v. Nikos Athinäos. Signum SIG X 57-00 (72’03”). 1994

 

Het waren vooral zijn opera’s die de dit jaar honderd jaar geleden geboren  Oostenrijkse componist Gottfried Von Einem (1918-1996) beroemdheid  brachten. Daarbij had hij een voorkeur voor dramatische, duistere onderwerpen en hoewel hij in zijn jonge jaren nog wel kantige ritmiek met aleatorische elementen combineerde, werd en bleef zijn stijl vrij behoudend, wist goed en royaal te orkestreren en gebruikte s soms jazz eleme nee n en improvisatie.

Na 1960 werd zijn stijl conventioneler met neoklassieke trekjes.

Zijn eerste opera, Dantons Tod, ging in 1947 in Salzburg in première en werd jaren later door Lothar Zagrosek opgenomen (Orfeo C 102842 H) en geldt nog steeds als een van de belangrijkste werken in dit genre uit de twintigste eeuw.

De tweede opera, Der Prozeß naar Kafka op. 14 over Josef K. Is opgenomen onder Karl Böhm (Orfeo C 3939521). Het werk heeft een diepere laag omdat erin wordt gerefereerd aan de gevangenschap van de componist in de Naziperiode.

Wie ooit Der Besuch der alten Dame van de Zwitser Dürrenmatt heeft gelezen of op het toneel heeft gezien, zal genieten van Von Einems opera daarover uit 1970. Controversiëler bleek Jesu Hochzeit uit 1970 als een soort aanvulling op Brittens kerkparabel The prodigal son

Op zijn Concert voor orkest uit 1943 kreeg hij protest omdat het jazzelementen zou bevatten.

Von Einem werd als zoon van de militaire attaché aan de Oostenrijkse ambassade in Bern in Zwitserland geboren en genoot van 1941 tot 1943 onderricht van Boris Blacher die het libretto voor Dantons Tod schreef. Interessant zou zijn om eens de balletmuziek Prinses Turandot te kunnen horen. Er zijn meer beletten, kamermuziek van hem en naast de hier opgevoerde Wiener Symphonie uit 1976 is er een Philadelpha Symphony uit 1960. Veel van hem is nooit op cd verschenen en omdat niet iedereen operafan is, werd deze uitgave met orkestwerken gekozen. Vooral aan het wilde Tanz-rondo is veel genoegen te beleven.