CD Recensies

ELGAR: MUSIC MAKERS, THE; THE SPIRIT OF ENGLAND

Elgar: The music makers op. 69; The spirit of England op. 80, Sarah Connolly (ms), Andrew Staples (t) het het BBC symfonie orkest en -koor o.l.v. Andrew Davis. Chandos CHSA 5215 (61’56”). 2018

 

Een goed idee om Elgars beide laatste grote en substantiële koorwerken, waarin de componist een heel kundige orkestrator toont te bundelen. In deze dagen van november 2018 bij de herdenkingen van het einde van W.O. I staat ook veel muziek van componisten uit de geallieerde landen in de belangstelling. Staat daar eigenlijk iets uit de Duits/Oostenrijkse vijandwereld tegenover?

Ook Elgar droeg in 1917 met The spirit of England zijn steentje bij. Het is een toonzetting van drie gedichten van Laurence Binyon voor tenor, of sopraan, koor en orkest met de titels ’The fourth of August’, ’To women’ en ‘For the fallen’. In deze opname zingen de vocale solisten samen.

Afgezien van het herdenkingsdoel doet het werk wat verouderd aan met pathetische zinsnedes als ‘I vow to thee, my country’. Maar dat doet niets af aan de toegewijde verklanking.

Sarah Connolly nam The music makers op een ode van Arthur O’Shaughnessy uit 1912 al eens op (Naxos 8.557710). In de nieuwe opname zingt ze wat minder bedachtzaam. Elgarkenners zullen merken dat in dit werk citaten uit de Sea pictures en het Vioolconcert voorkomen. En wie goed luistert, zal ook iets horen van vliegtuigmotoren.