CD Recensies

ENCKE: PORTRET, EEN

Encke: Een portret. Preludes voor piano, klarinet, basklarinet, 4 strijkers en slagwerk; Wanderer, ‘Fantasie voor orkest over motieven uit Wagners Ring des Nibelungen’; Hommage; Un beau brin de fille; Echoes; Nyx. Lauma Skride (p), Stefan Rapp (slagw), Sharon Kam (kl), Christian Tetzlaff (v), Volker Jacobsen (va), Gustav Riviniis (vc), Edicson Ruiz (cb), Thorsten Encke (dir), c.q. NDR Omroeporkest o.l.v. Eivind Gullberg Jensen, Musica Assoluta o.l.v. Thorsten Encke c.q. Isabelle Faust (v), Boris Faust (va) met Musica Assoluta en Duitse Kamerfilharmonie o.l.v. Paavo Järvi. AVI 855.3247 (70’26”). 2011/6

 

Voor zijn dynamische composities zoekt de Duitse componist Thorsten Encke (1966) liefst de samenwerking met beroemde, virtuoze solisten als Isabelle Faust, Christian Tetzlaff en Sharon Kam. Daarmee heeft hij meteen al een belangrijk deel van zijn succes geboekt.

Als leider van het in 2011 door hem opgerichte ensemble Musica assoluta zorgde de als cellist begonnen componist voor een eigen profiel. Hij lijkt veel na te denken over de relatie tussen vorm en inhoud. Eén van zijn motto’s is: ‘Muziek is leven, dat betekent beweging, ritme en Gestalt’. Dat blikt meteen uit de Preludes: vijf deeltjes met het volledige ensemble in de hoekdelen en daarbinnen korte die miniconcertjes voor klarinet, strijktrio met bas en slagwerk.

Freud lijkt op de achtergrond de inspirator van Wanderer met duidingen van een droomwereld inclusief nachtmerrie in een nogal lastig te bevatten stuk.

Met zijn eigen ensemble wordt in Hommage een een eerbetoon gebracht, niet aan een persoon, maar aan de muziek in het algemeen.

Un beau brin de fille is een bondig psychologisch portret van het Bretonse boerenmeisje van Paul Sérusiers Fille bretonne. Daarna is het dubbelconcert Echoes met broer en zus Faust een lyrisch hoogtepunt als in ijle lucht oplossende natuurschildering.

Tenslotte is daar Nyx voor groot orkest als kleurig beeld van de nacht met slaap en dromen. Ondanks wat heldere momenten maakt het geen al te sterke indruk.

De vele betrokken instrumentalisten in aanmerking nemend is de uitkomst van het met veel passie en engagement uitgevoerde programma bijzonder mooi. Een waardevolle cd om Encke beter te leren kennen.