CD Recensies

ELFMAN: VIOOLCONCERT; PIANOKWARTET

Elfman: Vioolconcert eleven eleven; Pianokwartet. Resp. Sandy Cameron met het Schots nationaal orkest o.l.v. John Mauceri c.q. het Filharmonisch pianokwartet Berlijn. Sony 1907586975-2 (64’58”). 2018

Leuke muzikale verrassingen zijn altijd welkom. Ditmaal wordt daarvoor gezorgd door de in 1953 geboren Amerikaanse componist Danny Elfman die vooral bekend werd met de film- en tv muziek die hij schreef en die zich hier van een andere kant laat horen en eveneens door de violiste Sandy Cameron die ooit als twaalfjarige in Eindhoven debuteerde, optrad tijdens de Sint Petersburgse ‘witte nachten’ en succes vierde bij een Praags- zowel en het Salzburg festival en dat in Verbier. Ze maakte bovendien een Amerikaanse tournee met het Gergiev en het Kirov orkest en trad op in het Cirque du soleil. Bovendien schijnt ze sociaal actief te zijn voor een fonds op te richten om arme kinderen een muziekopleiding te geven.

Dit is haar cd debuut met de première van het Vioolconcert van Danny Elfman. Dat heeft de delen Grave, animato, Spietato, Fantasia en Giacoso lacrimae. Het bevat heel aardig gevarieerde en verrassende passages. Soms met duidelijk bravura momenten die virtuoos en zuiver worden uitgevoerd gespeeld door Sandy Cameron en kalme dito’s die in alle rust worden gespeeld. Af en daar klinken wat stukjes in die het karakter van  filmmuziek succes hebben. Alsof de bijnaam slaat om elf van de elf in een wedstrijd van rake fragmenten gaat. Er is wel gesproken over ‘Prokofiev in Hollywood’.

Nog een detail: Cameron speelt op een Guarneri van rond 1735.Heel wat anders, intiemers is het pianokwartet met achtereenvolgens Ein Ding, Kinderspott, Duett zu vier, Ruhig en Die Wolfsjungen horen we in het Pianokwartet dat in goede handen is bij leden van het Berlijns filharmonisch orkest.