CD Recensies

EISLER: LEIPZIGER SINFONIE; FILMMUZIEK

Eisler: Leipziger Sinfonie; Trauerstücke aus Filmpartituren; Nacht und Nebel. MDR Symfonie orkest Leipzig en Kammersymphonie Berlin o.l.v. Jürgen Bruns. Capriccio C 5368 (63’29”). 2018 

Hanns Eisler (1898 - 1962) werd in Leipzig geboren als zoon van de belangrijke filosoof Rudolf Eisler. Rond de eeuwwisseling verhuisde het gezin naar Wenen en de jonge Eisler diende in de laatste jaren van W.O.I in het Oostenrijkse leger wat zijn politieke bewustzijn aanscherpte. In 1919 kreeg Eisler privé compositielessen van Schönberg en volgde zijn mentor in 1925 naar Berlijn. De relatie vertroebelde echter toen Eisler steeds meer blootstond aan linkse opvattingen en hij besloot om zich geheel te wijden aan agitprop muziek voor theater en film. Daarvoor werkte hij wel samen met Brecht en nadat de Nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, volgde hij deze in vrijwillige ballingschap, eerst elders in Europa, later in de V.S. Dat zijn werk als ‘entartet’ gold, is logisch.

Na W.O. II keerde hij terug naar de DDR omdat hij door de McCarthy processen de V.S. moest verlaten.

In zijn laatste jaren richtte Eisler zich vooral op het schrijven van filmmuziek en symfonische werken. Zo ontstond de Leipziger Sinfonie tussen 1959 en 1962, maar bleef onvoltooid achter. In 1998 voltooide en reconstrueerde Tilo Medek het werk aan de hand van verschillende gedeelten filmmuziek in het werk dat hier voor het eerst op cd verschijnt. 

Op zijn beurt arrangeerden Tobias Faßhauer en Jürgen Bruns de compilatie treurmuziek uit Hollywood filmpartituren uit de jaren 1947/8. Een plaats apart kreeg daarbij de muziek die Eisler in 1955 schreef voor de documentairefilm Nuit et brouillard van Alain Resnais over een Duits concentratiekamp. 

 

Het is goed dat deze werken meteen in heel doelgerichte en goed gespeelde uitvoeringen beschikbaar is.