CD Recensies

EŠENVALDS: TRANSLATIONS

Ešenvalds: Translations. ‘O salutaris hostia’, ‘The heaven’s flock’. ’Translation’, ‘My thoughts’, ‘Vineta’, ‘Legend of the walled-in woman’, ‘In paradisum’. Portlands staats kamerkoor o.l.v. Ethan Sperry. Naxos 8.574124 (59’20”). 2019

Na de opname The doors of heaven (Naxos 8.579008) is dit de tweede opname met geestelijke koorwerken van de Letse componist Ēriks Esĕnvalds (1977) door het Amerikaanse koor. Merkwaardig is wel dat voor deze opname werd uitgeweken naar de V.S., terwijl Letland zelf over twee prachtige koren beschikt: het Lets Staatskoor en het Lets omroepkoor, maar mogelijk hebben die contracten die samenwerking onmogelijk maken.  

Het schijnt dat Esĕnvalds, die o.a. na zijn studie in Riga nog bij Richard Danielpour, Michael Finnissy en Jonathan Harvey studeerde grote internationale successen boekt met zijn complexe, meerlagige koorwerken die met hun acht- tot zestienstemmige structuur overweldigend rijk zijn aan toonkleuren en die bijna barsten van verbeeldingskracht.

Maar alleen creatieve pogingen zijn op zichzelf geen garantie voor een volledig succes. De hier te horen, prachtig gezongen bijdragen waarin aandacht wordt geschonken aan het menselijk lot, religie en de natuur in zeven vrij omvangrijke verhalende werken laten sfeervolle klanken horen, maar zijn niet alle even coherent. Verder gaat het om muziek die goed toegankelijk is en die mooi geschreven is voor de stem.

’Translation’, waaraan de uitgave zijn titel ontleent, is een der geslaagdste maar soms is de aandacht in de andere composities niet scherp gefocusseerd.    Dat ligt beslist niet aan het koor, dat indrukwekkend mooi zuiver en homogeen zingt en dat maakt deze uitgave best interessant.