CD Recensies

ESQUIVEL: KOORWERKEN

Esquivel: Regina caeli; Hortus conclusus; Veni, Domine; Ceballos: Hortus conclusus; Ego sum panis vivus; Alma redemptoris; Magnificat quinti toni; Ave regina caelorum; Nunc dimitis; Sancta Maria; Te lucis ante terminum; Salve regina. De Profundis o.l.v. Eamonn Dougan. Hyperion CDA 58325 (69’29”). 2019

Juan (de) Esquivel (de) Barahona (ca. 1559 - ca. 1627) behoorde als leerling van Navarro en als maestro di capilla van verschillende kerken tot de productiefste Spaanse koorcomponisten. De bron van het hier uitgevoerde moois ligt in dat in 1973 teruggevonden Liber secundus met Missen, Psalmen, Magnificats, Gezangen, een Te Deum, een Requiem en een reeks antifonen en responsoria.

Zijn hier opgenomen Missa hortus conclusus, Magnificat, Maria antifonen en Motetten uit het Missarium primus (1608) en Liber secundus (1613) staan kwalitatief op één lijn met de koorwerken, maar werden lang overschaduwd door gelijksoortige composities van tijdgenoten als Victoria, Guerrero, ze zijn alleen veel minder bekend. Daarom is het goed dat daar hier als inhaalslag iets aan wordt gedaan. 

Het 22 leden tellende, louter uit mannen bestaande kamerkoor uit Cambridge laat de traditie uit de oude Spaanse kathedralen heel mooi herleven. Kern van het programma is de parodiemis Missa hortus conclusus (omsloten tuin) die terecht wordt voorafgegaan door het gelijknamige motet van Rodrigo de Ceballos en doorspekt wordt is met een aantal antifonen en motetten met hun mooie contrapunt. Prachtige voorbeelden van Spaanse stile antico uit de late Renaissance meeststemmigheid, in volle schoonheid onthult door Dougan en zijn helder, homogeen zingende koor.